24 Ağustos 2015 Pazartesi

Dönemsel veya Mevsimsel Hastalıklar

Servislerin doluluk oranları incelendiğinde hemen hemen her branş için geçerli farklı dönemsel veriler elde edilebilir. Vücudun biyolojik saati farklı mevsimlerde farlı işlemekte ve buna bağlı bir takım hastalıklar belli dönemlerde artmaktadır. En basit örneğimiz belki de mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin zayıflığına bağlı olarak alt ve üst solunum yolu rahatsızlıklarının veya gribin zatürreye dönüşmesi olabilir. Özellikle kronik hastalığı olanlarda, yaşlılarda ve çocuklarda bağışıklık sisteminin sağlıklı bireylere göre daha zayıf olmasına bağlı bu durum daha çok görülmektedir. Birde sonbaharda görülen polenlere bağlı alerjiler var.

Tabi gribal enfeksiyonlar ve solunum yolu rahatsızlıklarına bağlı sıkıntılar mevsimsel hastalıklardan bilindik olanlarıdır. İlkbahar ve sonbahar aylarında peptik ülser ve buna bağlı mide kanamalarında artış görülmektedir. Bir çok kaynakta tam olarak sebebi bilinmediği yazılsa da mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesi ve anti ülser özelliklerinin olması düşünülebilir.

Yine deri hastalıkları ile yapılan araştırmalara şöyle bir göz gezdirdiğinizde ortam ısısının düşmesi ile tüm deri hastalıklarında artış gözlemlediğini görebilirsiniz. Bununda hücresel direncin soğuğa bağlı düşmesi nedeniyle gerçekleştiği araştırmacılar tarafından düşünülmektedir.

Göz enfeksiyonlarında yaz dönemlerinde artış olduğu gözlenmekte bunun sebebi olarak da üreme gösterilmektedir.

Sonbahar ve kış aylarında ki az güneş görmenin mevsimsel depresyon adıyla anıldığını ve gerektiğinde profesyonel yardıma ihtiyaç duyacak kadar artabildiğini de belirtmeden geçmeyelim. Bazı insanlarda doğanın ölümünü çağrıştırması, güneşin yararlı etkilerinden uzak kalmak ve gecelerin uzun olması sonbahar ve kışı depresyon ayı olarak nitelememize neden olabilmektedir.

Dolaşım sistemi rahatsızlıkları ise soğuğun damar genişlemesi üzerine etkisiyle kış aylarında artış göstermektedir. Bununla birlikte enfeksiyon ve paraziter hastalıklarda yazın daha iyi üreme ortamları bulduğu için ilkbahar ve yazın artış göstermektedir.

Özellikle çocukların hastalıkları, personel planlaması ve hastalıkla savaş politikaları üretirken mevsimsel hastalıklar ve bunların geçiş özellikleri dikkate alınmalıdır.Bununla birlikte hala cevap aranan soruların çokluğu bu konularda araştırma yapılmasını gerektirmektedir. Çalıştığınız servislerde mevsimsel alevlenmeleri olan hastalıklarla ilgili geniş çaplı hatta geçmişe dönük araştırmalar yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder