13 Temmuz 2015 Pazartesi

Hemşirelik ve Ek İş

Mutlak konumumuz itibariyle gerek Suriye gerek IŞİD gerekse savaş ve müdahele dedikoduları, seçim sonrası hükümetin bir türlü kurulamıyor olması ve belki de tüm bunların bir sonucu olarak ekonomik açıdan ülkece dar boğaza girmemiz küçücük evlerimize de yavaş yavaş yansımaya başladı. Her meslek grubunda olduğu gibi hemşireler de ek iş ve daha fazla para kazanma gibi yollara yönelmiş durumda. Gerçi bu yönelim bizim mesleğimiz için hep vardı. Aktif bir grup olunması ve esnek mesai saatleri nedeniyle çok zorlanılsa da kayıt dışı olsa da ek nöbetlere giden hemşireler mevcut. Özellikle gece çalışılan bir meslek olması özel hastanelerde ve özel hastalara nöbete gidilmesine neden olabiliyor.

Son yıllarda ise ek gelir getirebileceği düşünülen sertifika programları moda oldu. Formasyon alıp özel okullarda belirli saatlerde ders vermek , iş yeri hemşireliği sertifika programına gidip sorumlulukta alarak belirli sayıda ki çalışanı olan kurum veya kuruluşlarda iş yeri hemşireliği yapmak, aile danışmanlığı sertifika programı ile kendine aile danışmanı olarak yer açmak ve şimdi de atık yönetimi ile ilgili ders alıp benzin istasyonlarıyla anlaşmaktan bahsediyorlar. Bunlardan hangisi gelir getirir hangisi kurs merkezlerinin kursiyer kazanmak için şişirmesi iyi belirlemek lazım. Oturarak para kazanmak o kadar da kolay değil çünkü. 

Devlet memurlarının haftada on saat ders verme ve öğretmenlik yapma hakları bulunuyor. Nöbetlerden arta kalan zamanlarında özel okulları düşünebilirler hatta hafta sonları yaşlı ve hasta bakımından, anne eğitimine kadar belediyelerin veya halk eğitimlerin düzenlediği kurslarda öğretmenlik yapabilirler. Bunun için formasyon aramayan yerler de oldukça çok ve çalıştığınız kuruma da bildirmenize gerek yok.

İş yeri hemşireliği ise biraz uçuk gibi geliyor ya da şöyle ifade etmeliyim henüz iş yeri hekimliği oturmamışken bana soru işaretleri barındırıyormuş gibi geliyor. Tam zamanlı iş olarak yapmak kursa gittikten sonra belki mantıklı olabilir ama kurs merkezlerinin dediği gibi "ondan fazla çalışanı olan her kuruluş iş yeri hemşiresi bulundurmak mecburiyetinde" sözü iş yeri hekimliğinin bile yavaş yavaş oturmaya başladığı ülkemizde en azından kısa vadede pek gerçekçi gelmiyor. Çevremizde sorguladığımız bir çok iş yeri kuruluşların da iş yeri hemşiresi olmadığını söylüyor. Ayrıca mesuliyeti ve sorumluluğu da korkutucu. Her yerde olabilecek bir kaza iş yerinde gerçekleştiğinde iş kazası adını alıyor. Tabi ki önlem almamak, bir şey olmaz yaklaşımını kastetmiyorum hani ne kadar önlem alırsanız alın bazen olmadık şeyler olabilir ya işte onu kastediyorum. Tüm sorumluluk sizde olmasa da yine de riski diğerlerine göre biraz daha fazla deniliyor.

Aile danışmanlığı sertifika programı içinse yapılan açıklama şöyleydi Aile den Sorumlu Devlet Bakanlığı boşanmak isteyen her aileye boşanmadan önce bir aile danışmanına sevk ediyormuş ve kendi yerini açma şansı olan sertifika sahipleri kendi işlerinin de patronu olabilirlermiş. Söylenen bu fakat yine çevremden örnekler veriyorum sertifikayı alan çok yakın arkadaşlarım var ama henüz ne yer açan oldu ne de mesleğini değiştirebilen.

Şimdilerde ise atık yönetimiyle ilgili sertifika programından bahsediliyor. Özellikle benzin istasyonlarında bulundurulması mecburi olduğu ve beşe kadar benzin istasyonuna neredeyse bir maaş kadar bir fiyata kiralanabildiği söyleniyor. Yani ortalama 7.500 Lira. Bunlar sadece sertifikayı veren kurumlarında şişirmesi olabilir çünkü moda olan sertifika programıyla köşeyi dönen çevremde pek görmedim. Siz herhangi birine yazılmadan önce ince eleyip sık dokuyun çünkü bazıları sadece CV ye eklenen, çerçeveletip asılan programlar olabiliyor. Aman Dikkat!!!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder